Resipi untuk musim cuti ni lebih banyak kepada lauk-pauk. Maklumlah, lauk-pauk ni boleh dimakan bersama nasi setiap hari. Harap semua gembira dengan perkongsian ini.
Sayur Campur dengan Sos Tiram
Bahan-bahan:
- 100g Brokoli
- 100g Kubis bunga
- Sebatang Lobak merah (saiz sederhana)
- 200g Cendawan tiram
- 200g Kacang peas
- 5 batang Jagung kecil
- 2 biji Lada merah
- 1 biji Lada hijau
- 1 biji Bawang merah
- 3 ulas Bawang putih
- 2 sudu besar Sos tiram
- 3 sudu besar Kicap manis
- Sedikit Minyak
- Secawan Air
- 1 sudu besar Tepung Jagung
Cara-cara memasak:
- Bawang merah dan bawang putih dikisar halus.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang yang telah dikisar ke dalam minyak. Tumiskan sehingga kekuningan.
- Masukkan lada merah dan hijau. Kemudian, masukkan sos tiram dan kicap manis.
- Tambahkan air. Masukkan lobak merah, kubis bunga dan jagung kecil. Biarkan seminit.
- Kemudian, masukkan brokoli. Masukkan cendawan dan kacang peas.
- Biarkan mendidih. Campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Kacau rata. Sedia dihidangkan.
**Masakan ini menggunakan kicap manis dan sos tiram yang mempunyai rasa masin. Jadi garam tidak diperlukan.
No comments:
Post a Comment