Friday, April 15, 2011

Sayur Campur dengan Sos Tiram

Resipi untuk musim cuti ni lebih banyak kepada lauk-pauk. Maklumlah, lauk-pauk ni boleh dimakan bersama nasi setiap hari. Harap semua gembira dengan perkongsian ini.


Sayur Campur dengan Sos Tiram

Bahan-bahan:

  • 100g Brokoli
  • 100g Kubis bunga
  • Sebatang Lobak merah (saiz sederhana)
  • 200g Cendawan tiram
  • 200g Kacang peas
  • 5 batang Jagung kecil
  • 2 biji Lada merah
  • 1 biji Lada hijau
  • 1 biji Bawang merah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 2 sudu besar Sos tiram
  • 3 sudu besar Kicap manis
  • Sedikit Minyak
  • Secawan Air
  • 1 sudu besar Tepung Jagung


Cara-cara memasak:
  1. Bawang merah dan bawang putih dikisar halus.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang yang telah dikisar ke dalam minyak. Tumiskan sehingga kekuningan.
  3. Masukkan lada merah dan hijau. Kemudian, masukkan sos tiram dan kicap manis.
  4. Tambahkan air. Masukkan lobak merah, kubis bunga dan jagung kecil. Biarkan seminit.
  5. Kemudian, masukkan brokoli. Masukkan cendawan dan kacang peas.
  6. Biarkan mendidih. Campurkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  7. Kacau rata. Sedia dihidangkan.

**Masakan ini menggunakan kicap manis dan sos tiram yang mempunyai rasa masin. Jadi garam tidak diperlukan.

No comments: