Thursday, July 21, 2011

Tart Nenas: Warisan Turun Temurun...


Tart Nenas

Bahan-bahan untuk Tart:

1 biji telur
250g butter
400g tepung gandum
1 sudu makan marjerin
3 sudu makan gula icing
4 sudu makan tepung kastad
2 sudu makan tepung jagung
Vanilin


Bahan-bahan untuk inti:

Sebiji nenas (diparut)
3 cawan gula pasir
Pewarna kuning
Sedikit garam

Cara membuat tart:
  1. Masukkan butter, marjerin dan gula ke dalam mangkuk. Pukul bersama.
  2. Masukkan telur dan pukul lagi.
  3. Masukkan semua tepung dan gaul dengan senduk.
  4. Uli dan terap mengikut acuan.
* Sekiranya adunan lembik, tepung jagung dan gandum boleh ditambah. Tetapi jika tepung jagung berlebihan, kuih akan menjadi keras. Jika tepung gandum berlebihan, bunga tart akan jatuh.


Cara membuat inti:
  1. Ambil nenas yang telah diparut dan tapiskan untuk mengeluarkan air yang berlebihan.
  2. Setelah itu, masukkan nenas ke dalam periuk dan kacau di atas api perlahan.
  3. Masukkan gula dan sedikit garam. Kacau lagi sehingga gula cair dan sebati dengan nenas.
  4. Setelah kelihatan likat, masukkan sedikit pewarna kuning.
  5. Bentukkan bulat-bulat untuk diletakkan di atas tart.
  6. Selepas itu, tart yang telah siap diterap dan diletakkan inti boleh dibakar. Bakar dengan suhu 180 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga masak.