Tart Nenas
Bahan-bahan untuk Tart:
1 biji telur
250g butter
250g butter
400g tepung gandum
1 sudu makan marjerin
3 sudu makan gula icing
4 sudu makan tepung kastad
2 sudu makan tepung jagung
Vanilin
Bahan-bahan untuk inti:
Sebiji nenas (diparut)
3 cawan gula pasir
Pewarna kuning
Sedikit garam
Cara membuat tart:
- Masukkan butter, marjerin dan gula ke dalam mangkuk. Pukul bersama.
- Masukkan telur dan pukul lagi.
- Masukkan semua tepung dan gaul dengan senduk.
- Uli dan terap mengikut acuan.
* Sekiranya adunan lembik, tepung jagung dan gandum boleh ditambah. Tetapi jika tepung jagung berlebihan, kuih akan menjadi keras. Jika tepung gandum berlebihan, bunga tart akan jatuh.
Cara membuat inti:
- Ambil nenas yang telah diparut dan tapiskan untuk mengeluarkan air yang berlebihan.
- Setelah itu, masukkan nenas ke dalam periuk dan kacau di atas api perlahan.
- Masukkan gula dan sedikit garam. Kacau lagi sehingga gula cair dan sebati dengan nenas.
- Setelah kelihatan likat, masukkan sedikit pewarna kuning.
- Bentukkan bulat-bulat untuk diletakkan di atas tart.
- Selepas itu, tart yang telah siap diterap dan diletakkan inti boleh dibakar. Bakar dengan suhu 180 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment