Thursday, March 28, 2013

Pavlova

Idea datang bertamu untuk mencuba resepi dessert baru. Sebelum ini tak berkesempatan nak mencuba.


Mini Pavlova 

Bahan-bahan:

Base:
  • 1 biji putih telur
  • 1/4 cawan gula castor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh cuka makan
Topping:
  • 100 g whipping cream
  • Buah-buahan (kiwi, strawberi, blueberry, peach, anggur)
Cara memasak:
  1. Pukul putih telur dengan kelajuan sederhana sehingga berbuih.
  2. Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sedikit demi sedikit.
  3. Terus diputar sehingga adunan putih dan berkilat.
  4. Masukkan esen vanila dan pukul lagi selama 2 minit.
  5. Masukkan tepung jagung dan cuka dan kaup balik adunan dengan menggunakan spatula.
  6. Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak (atau paper cup).
  7. Bakar selama 1 jam. 15 minit pertama pada suhu 150 darjah Celcius dan untuk 45 minit seterusnya pada suhu 140 darjah Celcius.
  8. Setelah cukup satu jam, biarkan base sejuk di dalam ketuhar. (jangan keluarkan terus dari ketuhar)
  9. Untuk hiasan, pukul whipping cream sehingga menjadi 'stiff and fluffy'. Hiaskan whipping cream dan buah-buahan di atas base yang telah disejukkan.

"Selamat mencuba!"




No comments: