Raya Aidil Adha yang lepas, ramai orang buat korban lembu. Maka banyaklah daging korban yang dihantar ke rumah. Sekali sekala nak juga tukar-tukar resipi. Kebiasaannya daging hanya di masak lemak, kari atau kicap.
Apa kata, kalau kita modified sikit skill memasak dengan mencuba resipi baru.
DAGING PANGGANG BLACKPEPPER
Bahan:
- 500g daging
- 1 biji lada benggala hijau
- 1 biji lada benggala kuning
- 1 biji cili merah
- 1 biji bawang merah
- 1 sudu besar serbuk black pepper
- 3 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak
Cara memasak:
- Basuh daging dan hiris nipis-nipis. Letakkan di dalam dulang pembakar dan grill di dalam microwave lebih kurang 16 minit.
- Belah lada benggala dan potong panjang-panjang.
- Hiris lada merah dan bawang merah.
- Masukkan minyak masak ke dalam kuali dan panaskan. Setelah itu, masukkan blackpepper dan tumis hingga berbau wangi. Masukkan bawang merah dan cili merah.
- Masukkan sos tiram dan kicap manis. Masukkan juga sedikit garam dan gula.
- Kemudian masukkan daging yang telah di grill. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan lada benggala yang telah dipotong. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkan kuah.
- Hidangkan panas bersama dengan nasi.
Inilah hasilnya....selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment