Sunday, November 28, 2010

dAgiNg pAnGgAng bLaCkpEpPeR

Raya Aidil Adha yang lepas, ramai orang buat korban lembu. Maka banyaklah daging korban yang dihantar ke rumah. Sekali sekala nak juga tukar-tukar resipi. Kebiasaannya daging hanya di masak lemak, kari atau kicap.

Apa kata, kalau kita modified sikit skill memasak dengan mencuba resipi baru.


DAGING PANGGANG BLACKPEPPER

Bahan:
  • 500g daging
  • 1 biji lada benggala hijau
  • 1 biji lada benggala kuning
  • 1 biji cili merah
  • 1 biji bawang merah
  • 1 sudu besar serbuk black pepper
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak
Cara memasak:
  1. Basuh daging dan hiris nipis-nipis. Letakkan di dalam dulang pembakar dan grill di dalam microwave lebih kurang 16 minit.
  2. Belah lada benggala dan potong panjang-panjang.
  3. Hiris lada merah dan bawang merah.
  4. Masukkan minyak masak ke dalam kuali dan panaskan. Setelah itu, masukkan blackpepper dan tumis hingga berbau wangi. Masukkan bawang merah dan cili merah.
  5. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Masukkan juga sedikit garam dan gula.
  6. Kemudian masukkan daging yang telah di grill. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
  7. Setelah mendidih, masukkan lada benggala yang telah dipotong. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkan kuah.
  8. Hidangkan panas bersama dengan nasi.

Inilah hasilnya....selamat mencuba!!

No comments: