Thursday, January 26, 2012

Simple Doughnut for Tea...

Holiday time!
It will be nice if you can cook and serve the dish yourself.
Try to make this simple doughnut. Its perfect for tea or breakfast.


SIMPLE DOUGHNUT


Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
4 sudu besar krimer pekat manis
3 sudu besar yis
7 sudu besar mentega
6 sudu besar gula icing
Sedikit garam
Setengah cawan air
Minyak masak secukupnya


Cara-cara:

  1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk. Masukkan mentega dan gaulkan bersama tepung dengan menggunakan tangan sehingga sebati.
  2. Masukkan yis ke dalam air. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan air yang telah dicampur dengan yis ke dalam tepung tadi. Gaul sehingga sebati.
  4. Masukkan sedikit garam dan krimer pekat manis. Gaul sehingga sebati menggunakan tangan anda.
  5. Uli sehingga menjadi doh.
  6. Tutup doh dan biarkan doh selama setengah jam.
  7. Setelah cukup setengah jam, bentukkan doh bulat-bulat. Anda boleh menggunakan cetak donut yang dibeli siap atau bentukkan sendiri menggunakan kreativiti anda.
  8. Biarkan selama 5 - 10 minit sebelum digoreng untuk mendapatkan donut yang lebih lembut.
  9. Goreng donut tadi di dalam minyak masak yang telah dipanaskan sehingga berwarna kuning keemasan.
  10. Biarkan sebentar sebelum ia disira dengan gula icing.
  11. Sedia dihidangkan.


Doh yang telah dibentukkan bulat.


Donut yang sedang digoreng.

No comments: