Musim durian tiba lagi. Ada yang suka menikmati Raja Buah-buahan ini ketika masih mentah. Ada juga yang lebih suka makanan berasaskan durian.
Ayah lebih menggemari durian yang dimasak, terutamanya pengat durian. Resepinya sangat mudah. Rasanya juga enak. Boleh dimakan bersama roti, pulut atau lempeng.
Dengan gembiranya saya ke dapur membelah sebiji durian untuk dijadikan pengat. Semoga ayah gembira dengan dessert hari ini.
Pengat Durian
Bahan-bahan:
1 ketul Gula Melaka (dicincang)
1 cawan Santan Pekat
Sebiji buah durian
Sehelai daun pandan
Cara memasak:
- Masukkan durian, santan dan gula melaka ke dalam periuk.
- Kacau sehingga mendidih dan kesemua gula melaka cair.
- Masukkan daun pandan ke dalam periuk untuk memberikan aroma yang lebih menarik.
- Padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi yang sangat mudah untuk disediakan. Tidak memerlukan masa yang panjang. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment