Monday, June 18, 2012

Kepah Goreng Serai

Dinner for today!
Mussel with lemongrass....


Bahan-bahan:

2 kg kepah
3 batang serai
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
5 sudu besar lada kering yang telah dikisar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak
1 sudu besar gula
1/2 cawan air
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam


Cara memasak:
  1. Bawang putih, bawang merah dan lada kering dikisar lumat.
  2. Batang serai dititik.
  3. Sementara itu, kukuskan kepah yang telah dibersihkan di dalam kukus selama 10 minit.
  4. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Setelah cukup panas, tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. 
  5. Masukkan sos tiram, kicap lemak, air, gula dan garam. Kacau dan biarkan mendidih.
  6. Masukkan serai. Kemudian, masukkan kepah yang telah dikukus tadi.
  7. Goreng sehingga sebati. Setelah itu, sedia dihidangkan.




Sedia untuk dimakan.



The real food taste good! It's super delicious.

Selamat mencuba! (^_^)

No comments: