Salam..maaflah...lama tak update blog ni..kurang kesempatan..
Resipi kali ini mungkin ramai dah pernah cuba buat. Tapi saya nak share juga. Semoga bermanfaat untuk semua.
BLUEBERRY CHEESE TART
Bahan-bahan:
Untuk kulit:
- 500g tepung gandum
- 250g mentega (sederhana lembut)
- 120g gula aising
- 2 biji kuning telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 2 sudu teh vanilin
- 2 sudu makan air sejuk
Untuk filling:
- 500g krim keju
- 120g gula halus
- 50g mentega/butter
- Sebiji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- Jem blueberry secukupnya
Cara memasak:
Untuk kulit:
- Satukan tepung gandum dan gula aising.
- Campurkan mentega dan gaulkan sehingga menjadi serbuk kasar.
- Masukkan esen vanila, vanilin, kuning telur dan air sejuk.
- Uli sehingga menjadi doh.
- Rehatkan selama 15 minit.
- Canaikan dan terapkan doh di dalam acuan tart. Bakar selama 10 minit atau sehingga masak pada suhu 180 darjah Celcius.
- Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan.
Untuk filling:
- Pukul krim keju, mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga sebati.
- Kemudian masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam kulit tat.
- Kemudian paipkan jem blueberry di atas inti keju sebagai hiasan.
- Bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah Celcius.
Cheese tart yang sudah siap dimasak.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment