Kuih kampung selalu je dijual di gerai-gerai makan untuk sarapan pagi dan minum petang.
Tapi...Apa kata sekali-sekala cuba buat sendiri..
Apa yang best nya time buat kuih kampung ni?
Kalau mak ada..confirm dia akan duduk bersila kat dapur sekali sambil bercerita tentang zaman kanak-kanaknya. Ayah pula akan jeling-jeling je..bila la kuih nak siap..
Di samping memasak untuk makan, kita juga dapat mengikat ikatan kekeluargaan.
Buah Melaka
(resipi ibu)
Bahan-bahan
1 kg tepung pulut
1 biji kelapa (saiz sederhana - dikisar)
2 cawan air pandan
2 cawan air
1 ketul gula melaka
Sedikit garam
Cara membuat
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk dan kemudian masukkan air pandan. Gaul tepung hingga sebati. Tambahkan air perlahan-lahan dan gaul lagi.
- Masukkan sedikit garam. Gaul tepung sehingga menjadi doh.
- Potong gula melaka kecil-kecil.
- Bentukkan tepung bulat-bulat dan masukkan gula melaka di tengah-tengah.
- Didihkan air. Kemudian rebus doh yang telah dimasukkan gula melaka. Kacau supaya tidak melekat.
- Tunggu sebentar sehingga kuih itu timbul di dalam air. Setelah itu, golekkan di atas kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment