Wednesday, June 2, 2010

puLuT kUniNg tRadiSi mElaYu


Pulut kuning merupakan makanan yang disajikan pada hari-hari istimewa bagi orang Melayu. Contohnya seperti majlis perkahwinan, kenduri dan juga majlis menyambut ulang tahun.
Pulut kuning juga merupakan resipi turun-temurun. Pada zaman dahulu, pulut kuning turut menjadi sajian wajib ketika membuang ancak. Namun amalan ini telah lama ditinggalkan sejak kedatangan Islam ke Tanah Melayu.

Pulut kuning sempena meraikan sambutan Hari Ibu dan YB Senator Hajah Noriah bt Mahat di Dewan Seri Pekembar, Pagoh, Muar, Johor.


Pulut kuning sempena sambutan Hari Jururawat Sedunia peringkat Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar, Johor.




Resipi Pulut Kuning

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit


Cara-cara:

1.Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker

2.Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak.

3.Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis.

4.Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
Selamat mencuba!

6 comments:

Daniel said...

dada, aku sarankan ko kena tgok julie and julia~~lakonan amy adams ngan meryl streep~~ blog ko sama mcm lam cita tu n fighthing to make it a great blog ok !!!

Daeya said...

ye ke? hehehe...aku xtaw plak ada cite mcm 2..nti aku cari...thanx daniel...I'll try to make it useful and funky..=)

izzatghazali said...

dada,

aku lak sarankan ko masak makanan n bg makan kt aku ;p

Daeya said...

boleh izzat....xde problem....nanti la ye? tungguuuu~

daniel, cerita tu mmg best la....aku dah tgok dah....thanx again~

Daniel said...

ur most welcome!!! n fighthing ok!!!

Daeya said...

okay daniel...thanx yaaa!!