Wednesday, May 19, 2010

yOu're wHat yOu eAt..pArt 2



Coklat

Coklat mengandungi kafein di dalamnya. Ramai yang percaya, memakan coklat akan membuatkan muka ditumbuhi jerawat dan masalah kulit berminyak.

Coklat sebenarnya mempunyai bahan antioksidan seperti yang terdapat dalam buah dan sayuran. Bahan antioksidan ini amat penting untuk mencegah penyakit berbahaya seperti penyakit jantung dan kanser.

Lemak yang terdapat dalam coklat, tidaklah se’jahat’ mana kerana ia tidak meningkatkan kadar kolestrol anda.

Mood tidak baik? Ambillah coklat kerana ia meningkatkan tahap keceriaan seseorang. Coklat yang disarankan untuk anda adalah dark chocolate kerana kandungan coklat di dalamnya lebih tinggi berbanding mentega dan gula. Elakkan mengambil coklat dari jenis caramel, marshamallow atau berkacang.




Keju

Memang benar keju mengandungi kalori yang agak tinggi, namun ia kaya dengan kalsium.

Keju yang berasaskan susu amat baik untuk pertumbuhan tulang dan gigi terutamanya bagi kanak-kanak.

Keju mempunyai sejenis asid iaitu linoleic yang dikatakan mampu mengurangkan risiko terkena kanser, penyakit jantung dan diabetes.

Asid linoleic juga mampu menyekat kenaikan berat badan kerana ia mencegah pengumpulan lemak di tubuh.

Keju sihat yang disarankan pengambilannya adalah seperti keju feta, cheddar dan parmesan.

Bagi yang sedang berdiet, goat cheese adalah yang terbaik! Jumlah kalorinya sebanyak 23 kcal kalori sahaja berbanding cheddar yang mempunyai sebanyak 114 kcal kalori.

No comments: